A Spiritusz Galériáról

Az immár - tavalyi évben - 20 éve a kortárs galériák élvonalába tartozó Várfok Galéria tulajdonosa, Szalóky Károly, mindig újabb és újabb művészeti kezdeményezéssel ad lendületet a kortárs képzőművészetnek. Ilyen volt a Várfok utcai Garázs Galéria, az igazi képzőművészeti peep-showként működő Portál Galéria és a favédő kordonok kiállító felülete a Várfok utcában, a G19 utcagaléria.

Ezt a sort folytatja a Spiritusz Galéria is, mely a Várfok Galéria gyermekeként nyitotta meg kapuit Pesten 2007 decemberében. Tevékenységét azzal a céllal kezdte meg, hogy tehetséges, fiatal, pályakezdő művészek számára biztosítson teret munkáik bemutatására és értékesítésére műfaji kötöttségek nélkül, felpezsdítve a kortárs műkereskedelmi piacot. A pályájuk elején álló művészek ezzel mintegy a Várfok Galéria előszobájába kerülnek be, részesedve a majdnem két évtizedes múltra visszatekintő galéria nyújtotta előnyökből.

A SPIRITUSZ GALÉRIA új koncepciójával, a galéria és a bolt közötti határmezsgyét hódította meg, azt a senki földjét, ahol a művészet legújabb alkotásai szüretelhetők le. A kiállított műtárgyak egytől-egyig képzett művészek munkái, akik elkötelezték magukat a művészi pálya mellett. Ide betérve a kvalitásos kortárs műtárgyak tobzódó sokasága, a festmények, fotók, szobrok változatossága új lehetőségeket kínál azok számára, akik szeretik újra és újra átélni a felfedezés örömét. A SPIRITUSZ GALÉRIA első kezdeményezése a TTT-Tábla Tologató Tárlat meghozta a várt sikert. Már első alkalommal bekerült a képzőművészeti élet körforgásába a SPIRITUSZ GALÉRIA híre és a TTT.

A SPIRITUSZ GALÉRIA idén nagy változások előtt áll: "nagykorúvá serdült", és egy összeérett művészkörrel, a műfajhatárok közötti átjárhatóságot hirdető, sokszínű profiljával (festészet, szobrászat, grafika, fotó és videó) újabb, komolyabb stádiumába lép. A Várfok Galéria hátterével, mégis önálló intézményként, klasszikus galériás tevékenységet folytat ezentúl, havi önálló és csoportos tárlatok, hazai és nemzetközi vásárok, projektek, pályázatok, kiadványok szervezése, szerkesztése, az ezekben való részvétel terén. És a nagy, fizikai lépés: 2011 februárjában átköltözik "anyaintézménye" szomszédságába, a Várfok utcába, hogy ott a két Galéria egymást erősítse, egy koncentráltabb, hatékonyabb megjelenést tudjon megvalósítani, igazi galériás térben és közegben.

A Spiritusz kedd-szombat 11 és 18 óra között vár minden kortárs művészet iránt érdeklődő vásárlót és látogatót!